Paşi timizi

Pași timizi… (1990-1997)

Deși grupul mic a fost metoda de bază, sistematică, a lucrării BEE Intl., iar beneficiile grupului mic sunt semnificative în creșterea și formarea cuiva, totuși, cu caracter motivațional, imediat după revoluție, în iulie 1990, la inițiativa misionarelor din BEE, a avut loc la Timișoara prima conferință a femeilor creștine, interdenominațională, în localul bisericii Betel. Au participat 700 de femei, din mai multe biserici din Timișoara. Vorbitoarea principală a fost Doris Von Stone.

1992. În luna mai la Felix – a avut loc prima conferință națională! Terminasem cursurile, iar liderele noastre s-au gândit să încheie totul cu o mare sărbătoare! Așa că, au fost aduse împreună toate femeile din grupele mici și toate ucenicele acestora… din toată țara și nu numai. Au fost invitate femei din celelalte țări fost comuniste, unde Miriam Charter (clik aici…) și Wendy Wilson (click aici…) aveau grupe mici. Au participat 400 femei.

Invitata specială a fost Ann Graham Lotz (clik aici…). Conferința a fost ceva divin! Pentru prima dată în istoria României, veneau împreună femei din toate denominațiunile creștine din țară, acceptându-se și închinându-se împreună. Era o minune a Dumnezeului nostru! Eram atât de diferite, dar eram împreună, în fața lui Dumnezeu și a Cuvântului Său! A fost o mare sărbătoare!

Nu voi uita niciodată momentul când ne-am întâlnit toate femeile la Felix! Când m-au zărit, au strigat: Miriam, vino să-ți fac cunoștință cu grupul meu! Erau atât de entuziasmate! Fața le stălucea de bucurie! Atunci când am stat în fața lor ca să deschid conferința, mi-am simțit inima arzând. Îmi amintesc că mi-am zis: Dacă aș muri în această seară, s-a meritat totul! Încă mai cred și azi că nu există mai mare bucurie pentru o femeie, ca bucuria de a-și investi viața sa, în viețile altor femei, care să fie în stare să invețe pe altele.

Miriam Charter

1994. Debbie Skufca, (clik aici…) misionară prin BEE Intl. s-a mutat să locuiască o vreme în România, la Timișoara. Ea a călătorit pentru a continua studiul biblic cu grupele începute în Turda și Sibiu. Între timp, a început o rodnică lucrare cu femeile în biserica Baptistă Betania din Timișoara. În 1998 Debbie Skufca a predat cursul “Dobândirea unei inimi înțelepte” grupelor de femei în orașele: Oradea, Cluj, Turda, Sibiu, Deva, Timișoara.

1994. La Felix, a avut loc o altă conferință – mai restrânsă de data asta – în care Vicky Kraft- autoarea cărții “Femei îndrumătoare pentru alte femei”, a vorbit despre cum se poate începe o lucrare a femeilor, dându-ne multe exemple practice.

În anii următori, femeile din fostele grupuri, sau alte femei care au fost “formate” în alte contexte, au început ici-colo grupe de studiu și părtășie a surorilor. Grupe izolate… Așa au început grupe mici în Timișoara, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Cluj, Iași, Botoșani, Aiud, Alba Iulia, Turnu Severin.

Tot în vremea acestor ani, au început primele conferințe românești, în care femei românce – hăruite de Dumnezeu cu darul de a învăța pe alții, s-au ridicat, începând să susțină temele conferințelor.

1996. În zilele de 23-25 Mai – la Felix are loc conferința pe tema “FEMEIA EVLAVIOASĂ”, la care au participat 70 femei- toate fiind în grupe mici de studiu. Temele au fost susținute de femei românce: Aurica Hnatiuc, Angela Țiprigan, Camelia Capușan, Adriana Dan, Zamfira Ciuciu, Lidia Șchiopu.

1997. În luna Mai – la Felix are loc conferința pe tema “BUCURIA DE A FI O FEMEIE CREȘTINĂ”. Au participat 80 femei.

1998. În luna Mai la Miercurea Ciuc are loc conferința pe tema “CHEMAREA DE A SLUJI PE ALȚII” – la care participă 80 femei. Pentru prima dată am avut câteva invitate și din Republica Moldova, care au însoțit-o pe Lili Bocăneală, misionară româncă în Moldova.

Felix 1992

Mărturie…

Mă consider una dintre femeile binecuvântate de Domnul, deoarece, în urmă cu peste 25 de ani, când am intrat în taina vieții de căsnicie, am trăit bucuria de a face parte și dintr-un grup mic de studiu BEE. Lucrarea aceasta mi-a schimbat viața într-un mod radical.

În primul rând, relația mea cu Domnul a crescut în calitate și în profunzime; apoi, în relația cu soțul și cu copiii, am fost puternic marcată de cartea Lindei Dillow, Partenera creativă; această carte m-a ajutat să-mi ordonez prioritățile și nu numai; la început de drum în doi, mi-a scutit viața de multe greșeli; în ce privește relațiile cu cei din jur, frați, surori, vecini, colegi, am învățat cât de valoroși sunt, am experimentat mângăiere, încurajare, părtășie în rugăciune, ajutor în momente dificile…

SANDA SÎRBU

Echipa EBE 1997

Satu Mare 1995