Bucură-te fiind un ajutor potrivit!
Încerc să mi-l imaginez pe Adam, în grădina Eden, înconjurat de animale, care mai de care mai drăguțe, mai prietenoase. Cu toate acestea, niciunul nu i se potrivea. El le vorbea, le numea, dar ele nu puteau să-i răspundă. El le mângâia, dar ele nu știau s-o facă. Cred că primului locuitor al Terrei îi plăcea mult în compania lor, dar totuși, ceva lipsea. Se simțea neîmplinit, singur, probabil incomplet.
Plin de dragoste față de creația Sa, „Domnul Dumnezeu a zis: „Nu este bine ca omul să fie singur; am să-i fac un ajutor potrivit pentru el” (Geneza 2:18). Astfel, femeia a fost creată pentru a fi un ajutor, și nu unul oarecare, ci unul potrivit pentru om. Dacă ne gândim la animale, ele pot fi, în multe cazuri, un ajutor pentru om. De exemplu, un câine poate ține companie unei persoane, o poate apăra, dar nu va reuși niciodată să-i ofere sprijinul emoțional de care are nevoie. Un cal poate munci în folosul stăpânului său, poate câștiga trofee, însă nu are posibilitatea să înțeleagă sentimentele acestuia, nu este capabil să-l încurajeze, să-l îngrijească sau să-l hrănească.
Dumnezeu a creat-o pe Ișa (Geneza 2:23) cu acest scop: să fie un ajutor potrivit pentru om. Omul a fost creat de Dumnezeu, din țărâna pământului, iar femeia a fost modelată din coasta bărbatului care avea nevoie de ea, ca semn al apartenenței, al legăturii dintre cei doi.
Mandatul femeii este acela de a fi omul potrivit, la locul potrivit și la momentul potrivit, fie că este căsătorită sau necăsătorită, divorțată sau văduvă. Cum ar trebui să fie o femeie care își împlinește, cu tenacitate acest mandat? În pasajul din Proverbe 31:10-31, sunt redate cuvintele mamei împăratului Lemuel. Căci cine altcineva ne-ar putea creiona mai bine portretul unei astfel de femei, decât o mamă care-și iubește fiul și dorește pentru el, ca parteneră de viață, un ajutor, cu adevărat potrivit?
Așadar, iat-o pe femeia prețioasă, care trăiește în integritate (v 10), este demnă de încredere pentru că vorbește și trăiește adevărul. Bărbatul ei are toate motivele să-i acorde încredere, pentru că inima lui trăiește confortul de care are nevoie orice bărbat: respect, apreciere, iubire (v11). Ea este preocupată de confortul lui și îl susține, indiferent de circumstanțe (v12).
Se mai spune despre ea că e harnică și perspicace, interesată de bunul mers al casei, nu împrăștie, nu este cheltuitoare, dimpotrivă , depune efort pentru a economisi și îmbunătăți starea familiei, și nu numai (v13-19). Mai este și generoasă, sensibilă la nevoile celor săraci(v 20) și, în același timp, optimistă, inspiră curaj celor din jur (v21-25).
Cum reușește? Acumulează în inima ei lucruri de valoare și împărtășește altora cuvinte ce dau viață (v 26). Își asumă responsabilități și este atentă la detalii privind progresul familiei în toate domeniile: spiritual, emoțional, relațional, educațional, financiar (v 27), de aceea este apreciată, începând de la cei din casa ei (v 28-29). Frica de Domnul o încununează (v 30) și sacrificiile ei nu trec neobservate (v31).
Dacă te întrebi cum poți atinge această performanță, iată că Dumnezeu îți oferă tot ce ai nevoie: modelul Domnului Isus care te îndeamnă „învăţaţi de la Mine, căci Eu sunt blând şi smerit cu inima!” (Matei 11:29), Cuvântul lui Dumnezeu care te îndrumă și Duhul Sfânt care te ajută. A fi un ajutor potrivit pentru partenerul de viață, pentru familie, pentru biserica lui Cristos, pentru societate, nu este ușor dar este împlinitor și onorabil.
(Rodica Filip- la biserica Agape Timisoara)