Dacă DUMNEZEU E BUN…?

Domnul este cu tine, viteazule! – i-a zis un înger lui Ghedeon, într-un moment foarte dificil.  Iar Ghedeon a  răspuns: „Dacă este Domnul cu noi, de ce ni se întâmplă aceste lucruri?” (Judecători 6) Ghedeon primește un mesaj de sus: Domnul este cu tine! Şi el zice: Hm!… dacă ar fi așa! Parcă ne miră atitudinea lui,  dar oare nu în același registru este și întrebarea pe care o auzim rostită atât de frecvent printre noi: Dacă Dumnezeu este bun, de ce atâta durere în lume? De ce atâta rău? Dacă Dumnezeu este suveran și atotputernic, de ce nu oprește răul?
De ce îi permite Celui rău să genereze atâta suferință de tot felul?
De ce… de ce?  Este, poate, cea mai dificilă întrebare pusă vreodată.

Într-adevăr, răutatea oamenilor întrece orice imaginație și te-apucă teama uitându-te la ei, dar, iată ce zicea David, ajuns pe mâna dușmanilor lui:  Mă încred în Dumnezeu și nu mă tem de nimic: ce pot să-mi facă niște oameni? (Psalm 56:11)

Un frate al nostru le-a răspuns anchetatorilor comuniști: „Mai mult decât viața, această viață, nu aveți ce-mi lua… pentru că ceea ce-i în inima mea aparține Domnului meu și de acel lucru nu vă puteți atinge. Iar pentru El, eu sunt gata să mor!”

Când ai o perspectivă corectă asupra vieții, nu te temi de oameni! Chiar moartea îți devine aliat, pentru că știi că te duce în prezența Celui pe care-L iubești. Și atunci, de ce să mă tem? De ce să mă uit la oameni? De ce să mă tem de oameni? Sau de ce să mă încred în ei? Când ei nu se pot atinge de mine decât atât cât Tatăl meu le permite și nu-mi pot lua decât ceea ce oricum nu pot păstra?! Nimeni și nimic din această lume nu-mi poate garanta sau reda viața! Doar El – Dătătorul vieții! De aceea L-am ales pe El! De aceea mi-am dăruit viața Lui, căci numai în El îmi sunt asigurate prezentul și viitorul!

Dacă Dumnezeu este bun, de ce atâta durere în jur? Nu știm în totalitate.  Suferința rămâne o necunoscută pentru noi. Rămâne misterul lui Dumnezeu. Dar ȘTIM că El, în suveranitatea Lui, folosește și răul, și suferința pentru împlinirea scopurilor Sale. Pe El nu-L surprinde nimic și face în așa fel, încât toate lucrurile să fie spre binele etern al copiilor Săi. Mai mult decât binele terestru și temporar, aici și acum, pe El Îl preocupă finalul, destinul nostru veșnic. Și El este maestru în a scoate frumusețe cerească din… fiecare lacrimă, din fiecare frângere, din … fiecare geamăt de durere. Numai El poate răscumpăra suferința, pentru a o transforma în glorie eternă. Numai El poate întoarce orice rău spre binele celor ce-L iubesc… (cf. Romani 8:28-29)

Cuvântul  dacă, măcar că-i format doar din patru litere, pus înaintea unui adevăr, îți induce nesiguranță, îngrijorare,  teamă.

Este Dumnezeu bun? Sigur! Bunătatea este esența ființei Sale, El nu poate fi altfel decât BUN!

Este Dumnezeu cu noi? Desigur! Așa a promis, iar El Își ține promisiunea! Niciodată nu Și-a călcat cuvântul dat. Unul dintre numele Sale este Emanuel – ,,Dumnezeu este cu noi”!

Atunci, înseamnă că problema este cu întrebările pe care ni le punem, cum le punem și de ce le punem în acel mod. În loc de întrebările care încep cu acest dacă, eu ți-aș pune o altă întrebare: Ce crezi tu despre Dumnezeu? Răspunsurile depind de perspectiva ta asupra vieții, de concepția ta despre Dumnezeu, despre lume și viață. Credințele din mintea și inima ta vor determina calitatea vieții pe care o duci: o viață din belșug sau una plină de îndoieli, teamă, anxietate.

Dumnezeu este BUN! Este bun în natura Lui și El nu poate face vreun rău. Satana este născocitorul tuturor relelor care au fost și vor mai fi în lume. Satana urăște bunătatea și frumusețea lui Dumnezeu și a luptat dintotdeauna să-L denigreze, să-i îndepărteze pe oameni de Dumnezeu și să-i atragă de partea lui. Iar omul creat cu voință liberă poate alege binele și bunătatea Creatorului sau răul și răutatea dușmanului Său.

Eu L-am ales pe Dumnezeu! Am ales să mă încred în El, pentru că ȘTIU că El este Stăpânul suveran al întregului Univers. El este pe tronul istoriei, chiar dacă pare că alții conduc și chiar dacă prezicerile pentru viitor sunt rele, înfricoșătoare chiar, eu ȘTIU că Dumnezeu are ultimul cuvânt. Și ce pot să-mi facă niște oameni, când Domnul este de partea mea? (Psalmi 118:6)

Tu ce alegi? Căci frica de oameni este o cursă, dar cel ce se încrede în Domnul n-are de ce să se teamă (Prov. 29:25).

Lidia Șchiopu, Timișoara