Pacea, Adapostul Inimii

Cea de-a șasea ediție a conferințelor “În așteptarea Mirelui” s-a desfășurat între 12-14 mai 2017, sub titlul “Pacea, adăpostul inimii”. Femei din 29 de localități românești s-au adunat pentru 3 zile la Băile Felix pentru a-L celebra pe Mirele ce va să vină.

Diana Cotoz din Satu Mare a deschis evenimentul invitând participantele să se prezinte. Cele 29 de localități au fost reprezentate de câte o femeie pentru a aprinde o candelă pe harta țării, în mod virtual și o candelă într-un copac decorativ, pe scenă, împlinind simbolic versetul din Matei 5:14 “Voi sunteți lumina lumii. O cetate așezată pe un munte nu poate să rămână ascunsă.”

Ce este pacea, cum o pierdem, cum o dobândim și cum o păstrăm, iată câteva întrebări la care vorbitoarele au încercat să găsească rând pe rând răspunsuri.

“Împăcare cu lumea pierdută a fost inițiativa Lui Dumnezeu”, și-a intitulat mesajul Dana Ardelean, din Oradea. Neascultarea adamică din Eden a destrămat PACEA dintre OM și DUMNEZEU, conflictul instaurat purtând numele PĂCAT. Prin împăcare, în Cristos suntem înfiate, devenind moștenitoare împreună cu El a Împărăției veșnice, iar împăcarea ne mandatează să fim ambasadoare ale Păcii – Evanghelia Lui Isus Cristos. (2Corinteni 5:18-19; Matei 28:19-20).
echipa-org
Corina Șandor-Martin, din Baia Mare, a continuat ideea Danei cu mesajul “Un cadou și 3 destinatari”. Știm să ne păzim trupul, bunurile, casele sau orașele, dar nu știm să ne păzim gândurile și emoțiile. Isus știa cât de fragili suntem în interior și că avem nevoie de un protector al emoțiilor și gândurilor noastre așa că ne-a lăsat Pacea Lui. Nu este o pace cum o dă lumea, deoarece mintea umană nu o poate crea. Pacea Lui Dumnezeu o simțim în gânduri și o resimțim la nivelul emoțiilor. Barometrul este LINIȘTEA interioară.

“Dumnezeu este garantul păcii în orice circumstanțe”a fost titlul mesajului Tatianei Petric, din Cugir, folosind ca leitmotif versetul din Isaia 26:3 “Celui cu inima tare Tu-i chezăsuiești pacea căci se încrede în Tine.” Pentru a te încrede în cineva trebuie mai întâi să îl cunoști, iar a crede în existența unei persoane și a te încrede în ea, sunt două lucruri diferite, a relevat Tatiana. Atunci când Îl cunoaștem pe Dumnezeu ne putem încrede în El indiferent de circumstanțe, dar totuși El nu ne-a promis absența încercărilor, durerilor sau suferințelor, ci prezența Lui nemijlocită alături de noi, în mijlocul lor.

Ca și o bună exemplificare Nora Fărăgău, din Cluj-Napoca, a mărturisit cum Dumnezeu a fost cu familia ei în circumstanțele tragice ale pierderii fiului Filip, răpus de o boală incurabilă cu un an în urmă.

“Netezește căile păcii, în relație cu ceilalți… Folosește toate resursele pentru evitarea conflictelor” a continuat Lidia Șchiopu, din Timișoara, făcând referire la Romani 12:1 “Dacă este cu putință, întrucât atârnă de voi, trăiți în pace cu toți oamenii”. Cum faci asta? Lidia a identificat câțiva TREBUIE. Trebuie să ne așteptăm și să fim pregătiți că oamenii vor greși și ne vor greși, DAR în egală măsură să știm că și noi vom greși. Anticipând greșeala, anticipăm iertarea și dragostea după modelul Lui Isus. Apoi trebuie să ne cunoaștem și să ne acceptăm așa cum suntem, pe noi și pe ceilalți ÎMPOTRIVA diferențelor. Cum? Cunoscându-ne tipul de personalitate. În altă ordine de idei, ca să netezim calea păcii trebuie să comunicăm unii cu alții eficient și sănătos, iar asta se învață. Și nu în ultimul rând trebuie să schimbăm perspectiva de la ego la El, alegând slujirea și nu manipularea. (Filipeni 2:3,4).

public_3fecioarele

Mesajul Rodicăi Filip din Tg.Jiu, “Mireasma Lui Hristos”.(2Corinteni 2:14-17) sublinia faptul ca putem avea pace în furtună deoarece El ne poartă totdeauna cu carul Lui de biruință, iar Cristos, în mijlocul conflictului răspândește prin noi, în orice loc, mireasma cunoștinței Lui. Și nu în ultimul rând iertarea, ca alegere decisivă și autentică, este cea care aduce pace.

Conferința s-a încheiat cu mesajul Cameliei Căpușan,“Război și Pace”. În vechime s-a spus, și-a început Camelia mesajul: “Leagă în chip ușuratic rana poporului Meu, zicând: Pace! Pace! Și totuși nu este pace!”Ieremia 6:14. Dar Eu vă spun: “Vă las pacea, vă dau pacea Mea. Nu v-o dau cum o dă lumea. Să nu vi se tulbure inima, nici să nu se înspăimânte.” Ioan 14:27. Pacea este o roadă a Duhului Sfânt și o caracteristică a Împărăției lui Dumnezeu. (Romani 14:17), apoi pacea vine din înțelegerea identității noastre în Cristos care este “piatra de temelie”. Nu în ultimul rând pacea este rezultatul harului, primit în Cristos.

Pacea noastră este în El, căci din El, prin El și pentru El sunt toate lucrurile! (Corina Sandor Martin)

copac_prezentare-orasediana